Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

husinski rudar

Spomenik se nalazi u parku pored Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli.
U dokumentaciji se ovaj spomenik službeno naziva „Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji, Kreka“. Podignut je 1955. godine u Parku nekadašnjeg Radničkog doma Moša Pijade (danas BKC). Autor spomenika je Ivan Sabolić, akademski vajar iz Zagreba.

Monumentalni spomenik predstavlja rudara sa puškom u desnoj ruci, visoko podignutoj iznad glave i rudarskom krampom u lijevoj ruci. Rudar je napravljen od patinirane bronze i visok je 8 m.
Postavljen je na stepenasti betonski postament. Obložen je crnim granitnim pločama. Donji dio postamenta je širi a kraći, a gornji uži i viši.

Generalno za oštećenja na spomeniku (stanje iz aprila 2018.god.) se može konstatovati: veći broj ploča na oba postamenta nalaze se u deformisanom položaju i sa pukotinama između, koje su jako izložene negativnim uticajima atmosferalija. Najviše takvih ploča je sa zapadne strane spomenika. Primjetna je pukotina sa zapadne strane na gornjem postamentu i osnovi spomenika od bronze.

Spomenik ima visoku umjetničku, graditeljsku i ambijentalnu vrijednost. Vrijeme nastanka, autentične graditeljske i umjetničke karakteristike, historijska i simbolična vrijednost jesu povod da se stručni tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK odluči početkom 2018. godine podnijeti peticiju za proglašenje ovog dobra nacionalnim spomenikom BiH.

U maju 2019. godine, Spomenik – Husinski rudar (Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji), Grad Tuzla je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.