Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Bugilovića kuća u Gornjoj Tuzli, historijska građevina

slika 1Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na svojoj XXV sjednici, održanoj 21. decembra 2018. godine u Sarajevu, proglasila „Historijsku građevinu – Bugilovića kuću u Gornjoj Tuzli“ nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Opširnije... 

Spomenik – Husinski rudar

husinski rudarSpomenik se nalazi u parku pored Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli.
U dokumentaciji se ovaj spomenik službeno naziva „Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji, Kreka“. Podignut je 1955. godine u Parku nekadašnjeg Radničkog doma Moša Pijade (danas BKC). Autor spomenika je Ivan Sabolić, akademski vajar iz Zagreba.

Opširnije... 

Jalska džamija sa haremom u Tuzli

jalska dzamija 1Jalsku džamiju u Tuzli je sagradio izvjesni Muhamed aga u drugoj polovini 16. stoljeća, te je po njemu dobila ime Muhamed-agina džamija. Pod tim imenom se prvi put spominje 1600. godine. Vremenom je džamija mijenjala svoj izgled, ali i svoje nazive, u zavisnosti od obnovitelja, te je tako poznata kao i Kizler cami (Djevojačka džamija). Do 1848. ispred džamije su bila tri turbeta, pa se pretpostavlja da je u jednom bila ukopana nepoznata djevojka koja je vjerovatno i bila obnovitelj džamije.

Opširnije... 

Džindijska (Husein-Čauš) džamija u Tuzli, graditeljska cjelina

dzindijska dzamija 1Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u decembru 2018. godine, proglasila „Graditeljsku cjelinu – Džindijska (Husein-Čauš) džamija“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tokom osmanske uprave Tuzla je veće naselje sa snažnom ekonomijom (proizvodnja soli, zanatstvo, trgovina), administrativno središte, s razvijenom kulturnom i vjerskom ulogom. Od značajnih prostorno-teritorijalnih cjelina u Tuzli postoje: velika utvrda-palanka, dvadesetak mahala, razvijeno poslovno središte – čaršija. Solni trg..Od urbanih sadržaja treba spomenuti: najmanje dvanaest džamija, brojne dućane, zanatske radnje, hanove, mektebe, medrese.

Opširnije...