Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Vila "Solvay" Lukavac, historijska građevina

vila solvay 1Objekat Vila „Solvay“ izgrađen je u austrougarskom periodu i predstavlja najznačajnije dobro graditeljskog i kulturno-historijskog naslijeđa na području općine Lukavac. Prvobitno vila "Solvay" nije zamišljena kao stambeni objekat već kao zdravstvena ustanova. Izgrađena je 1911/12. godine i u narodu je poznata pod nazivom „Vila“ ili „Milerova vila“. Dolaskom Fritza Millera za direktora kompanije "Solvay" dvadesetih godina XX stoljeća, objekat mijenja ulogu i postaje stambena vila.

Opširnije... 

Čamdžića kuća u Puračiću, historijska građevina

camdzicStara bosanska kuća, kuća sa čardakom među rogovima. Kuća je u privatnom vlasništvu porodice Čamdžić iz Puračića. Autentični izgled je većinom sačuvan do danas, osim drvenog pokrova, koga je vlasnik da bi sačuvao kuću od propadanja zamijenio limenim. U oštećenom je stanju. Datira iz osmanskog perioda. Kuća se ne koristi u stambene svrhe.

Opširnije... 

Centralna Spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a u Lukavcu, historijski spomenik

slika 1Na 28. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, održanoj 17. aprila 2019. godine u Sarajevu, donesena je Odluka kojom se Historijski spomenik -Centralna Spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a, općina Lukavac proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Opširnije... 

Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu, graditeljska cjelina

crkva 1

Crkva Sv. Ante Padovanskom se nalazi u dijelu Lukavca izgrađenom sjeverno od Željezničke pruge, na uglu ulica Lukavačkih brigada i Bistaračke. Južno u odnosu na vjerski objekat se nalazi zgrada MUP-a i Općine Lukavac, a istočno, na suprotnoj strani ulice Lukavačkih brigada, Gradsko obdanište.

Opširnije...