Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Picture1U organizaciji BZK „Preporod“ Kladanj, Općine Kladanj i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u petak, 28.02.2020. godine u Kladnju je upriličena promocija knjige „Prošlost Kladnja sa detaljnim popisom stanovništva 1850/1851“, autora prof.dr. Edina Mutapčića, prof.dr. Sakiba Softića i mr.sc. Kemala Nurkića. O knjizi su govorili autori, a promociju je moderirala Nevzeta Rustemović, predsjednica BZK Preporod Kladanj.

Mr.sc. Kemal Nurkić koji je uradio prevod i prepis turskih popisnih deftera iz tog perioda kazao je za naš program da se ovom knjigom zapravo otvara jedno značajno ali neistraženo višestoljetno iskustvo života na ovim područjima. – Mi o 400 godina svoje historije pod osmanskom upravom vrlo malo ili ništa ne znamo, dok istovremeno u otvorenim arhivima Republike Turske postoji preko 96 miliona dokumenata i preko 360 hiljada deftera koji govore o tom periodu našeg postojanja i života na ovim prostorima. – Vrijednost ovog djela je u činjenici da smo jedan mali komadić tog mozaika preveli i ugradili u ovu knjigu – kazao je mr Nurkić u izjavi za Radio Olovo.

Prof.dr. Edin Mutapčić, koautor knjige posebno je pak izdvojio mogućnost da na osnovu podataka iz knjige mnogi ljudi sa ovih područja obogate i kompletiraju svoje porodićno stablo i lozu.
Prof.dr Sakib Softić Kladnjak porijeklom i jedan od autora ove knjige posebno je naglasio činjenicu da je knjiga obogaćena nizom historijskih činjenica vezanih za ovo područje. Pri tome su saradnja sa lokalnim stanovništvom i detaljna istraživanje na terenu bila od ključne važnosti za taj segment.

Detalj sa promocije (Foto: Radio Olovo)

  • Picture1
  • Picture2