Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Kuršumlija (Hadži Bali-begova) džamija, graditeljska cjelina

1124966130_resizePeriod gradnje Kuršumlije džamije, ali mnogo više oblik kupole – plitka kalota, upućuje na graditeljstvo učenika mimara Hajrudina, odnosno na ranocarigradski stil u arhitekturi. (3)

Ranocarigradski stil se javlja tokom druge polovine XV i u prvoj četvrtini XVI stoljeća, kada pod utjecajem Aja Sofije nastaju građevine složenijih prostornih rješenja. Sve više se u arhitekturi džamija ispoljava težnja ka većoj prostranosti glavnog molitvenog prostora, prekrivenog jednom velikom kupolom, ponegdje i pridodanom polukupolom, a javlja se i postupno visinsko raščlanjivanje svih dijelova zdanja. Krajem ovog stilskog perioda počinju da se spuštaju i kupolice trijema nešto niže od konture osnovnog kubusa, ali munara, skoro do kraja perioda, ostaje još relativno snažna i visoka, samo izuzetno masivna i zdepasta (Andrej Andrejević, Islamska monumentalna umetnost XVI veka u Jugoslaviji, str. 65).

Opširnije... 

Nekropola sa stećcima u Olovcima, historijsko područje

1136366623_resizeOd ukupno 430 evidentiranih stećaka na području Kladnja, čak 211 (49%) su sljemenjaci, koji se inače u drugim krajevima pojavljuju u manjem broju u poređenju sa drugim oblicima. Po brojnosti na drugom mjestu su sanduci, kojih ima 114 (27%), iza toga su stupovi sa 79 primjeraka (18%), a onda ploče kojih ima ukupno 15 primjeraka (3%). U ovom kraju se u prilično velikom broju pojavljuju uspravni stećci, dok krstača uopće nema. Nekropole su situirane na istaknutim mjestima, brežuljcima i glavicama, pored putova, naselja i kamenoloma. U nekim slučajevima su uz nekropole situirana suvremena groblja obližnjih sela, pravoslavna ili muslimanska. Ukrašeno je ukupno 60 primjeraka (14%). Kao dekorativni motivi preovladavaju: tordirana i obična vrpca, plastično rebro i niz plastičnih trokutova. Kao simbolični motiv u najvećem broju pojavljuju se spirala i stilizirano stablo kao originalan motiv  ovog kraja. Na nekoliko stećaka je uočen polumjesec, zvijezda, križ, krug, motivi oružja i oruđa, te motiv štapa. Natpisi se pojavljuju na dva mjesta.

Opširnije... 

Stara drvena dzamija sa haremom u Tuholju

Stara drvena džamija sa haremom sagrađena je u 17. stoljeću. Urađena je sva od drveta. Na kamenom coklu, odnosno postolju drvena je konstrukcija, a čak je i zid od drvenih greda. Da bi se zaštitila od vlage tokom 1970-ih godina na krov od šindre stavljen je lim i on je sada zahrđao. Munara je drvena i izlazi iz krova džamije, a i ona je, također, obložena limom. Sva drvena građa, za koju se pretpostavlja da je izvorna, dobro je očuvana.

Ovo je prostorno mala džamija, a unutra je drveni mahfil, odnosno balkon gdje uglavnom klanjaju žene, a na koji se penje drvenim stepenicama. Vremenom je stara džamija postala tijesna, pa su 1989. godine mještani pored nje izgradili zidanu, veću džamiju i nazvali je Šehidija.