Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

b 191017127

Rekonstrukcija vrijednog kulturno-historijskog dobra, utvrde koja je Tuzlu štitila od upada hajduka i austrougarske vojske sa sjevera, poznatije kao barutana, mogla bi početi iduće godine.

Barutanu je napravio narod Tuzle krajem 17. stoljeća na brdu Gradina, u vrijeme kada je današnji grad na zrnu soli predstavljao palanku, odnosno utvrđeni grad čiji su zidovi bili napravljeni od drvenih bedema, obloženih zemljom i blatom.

Nekadašnji depo za barut šezdesetih godina prošlog stoljeća predat je Muzeju istočne Bosne na korištenje. Međutim, jedne noći vandali su provalili u unutrašnjost građevine i otuđili muzejske eksponate.

Nakon tog nemilog događaja barutana iz osmanskog perioda prepuštena je zubu vremena. Iza bedema nekad su se nalazila dva objekta, a zbog spoljašnjih utjecaja veća kula, njeni krov i zidovi su urušeni. U devastiranom stanju je i manja kula koju od očiju javnosti kriju korovi u koje je zarasla.

Međutim, skoro pa zaboravljeno kulturno-historijsko dobro u svom osvježenom izdanju moglo bi u dogledno vrijeme ponovo biti dostupno građanima, jer se nazire njegova rekonstrukcija.

Naime, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim ministarstvom kulture, sporta i mladih pripremio je Zakon o zaštiti kulturne baštine koji bi do kraja ove godine mogao biti usvojen.

U ovom zakonu i finansijskom planu Zavoda predviđena su određena finansijska sredstva kako bi se prvenstveno očistio prilaz prema barutani, a potom slijede istraživanja koja su vezana za njenu rekonstrukciju.

"U planu nam je da barutanu stavimo u prvi plan te što prije pronađemo donatore ili sredstva iz budžeta kantona kako bismo je obnovili, zaštitili i stavili u funkciju građanima. Ona treba biti jedan spomenik kulture u koji ćemo dovoditi naše goste kako bismo im pokazali šta imamo, a ako sve bude išlo svojim tokom, mi već na proljeće očekujemo da ćemo raditi na rekonstrukciji", kaže za Klix.ba Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Iako slovi za izuzetno važno naslijeđe, utvrda koja je Tuzlu štitila od upada hajduka i austrougarske vojske adekvatno nije zaštićena, ali će to biti omogućeno nakon usvajanja spomenutog kantonalnog zakona.

"Svima koji žele raditi na zaštiti prirodnih i kulturnih dobara na prostoru Tuzlanskog kantona vrata našeg zavoda su širom otvorena, bilo da je riječ o pojedincima ili udruženjima. Cilj nam je da ostvarimo zajednički cilj, odnosno da stavimo u funkciju kulturno dobro koje se nalazi na našem prostoru", dodaje Nurkić.

Razvijenije zemlje svijeta perspektivu vide u kulturnom turizmu koji u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zaživio u dovoljnoj mjeri, a Nurkić smatra da bi se uređenjem barutane i Tuzla mogla svrstati na mapu poželjnih destinacija za obilazak u ovom segmentu.

"Mi u Tuzlanskom kantonu nemamo šta drugo ponuditi osim kulturnih dobara. Uređenjem barutane možemo povući određeni broj turista koji su česti u Mostaru, Počitelju, Sarajevu i Travniku, a zanimljivi su im ostaci koji su zastupljeni na našem području iz perioda osmanske uprave. U Tuzli su to pored barutane još i hastahana", smatra Nurkić.

Značaj tuzlanske barutane u budućnosti prepoznali su i u Udruženju Zmajevo srce iz kojeg su već za idući mjesec najavili određene aktivnosti koje vode u smjeru čišćenja pristupnog puta ovom kulturno historijskom dobru.

Na ovakav način žele skrenuti i pažnju zastupnika u Skupštini TK, a sve kako bi što hitnijim finalnim usvajanjem zakona doveli do zaštite barutane.

"U planu imamo i mnoge aktivnosti koje će dovesti do velike promocije tog objekta, a među njima su predstave na otvorenom, zatim likovne kolonije, pjesničke večeri, manifestacije Dani srednjovjekovlja, ali i osnivanje streličarskog kluba koji bi imao i svoj poligon za vježbanje gađanja lukom i strijelom", rekao je za Klix.ba predsjednik Skupštine Udruženja Zmajevo srce Omer Isović.

Barutana je evidentirana kao spomenik druge kategorije, dobro graditeljskog naslijeđa od Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u elaboratu izrađenom 1988. godine.

Vrijedi kazati da na području Tuzlanskog kantona trenutno postoji 55 nacionalnih spomenika, a nakon potpune rekonstrukcije na spisku Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH mogla bi se naći i barutana.

Izvor: klix.ba

  • 191017127.1_xl
  • 191017127.3_xl
  • 191017127.4_xl
  • 191017127.5_xl
  • 191017127.6_xl
  • 191017127.8_xl
  • b_191017127