Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

okrugli sto 34Okrugli sto Ibrahim-beg Džindo - gradonačelnik Tuzle upriličen je u srijedu 23. decembra 2020. godine u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina.

Događaj je organizovan povodom 135. godišnjice imenovanja Džinde na mjesto gradonačelnika Tuzle, a u okviru projekta Znamenite ličnosti Tuzle.

Partneri u organizaciji ovog događaja su Grad Tuzla i Centar za informatička, prirodna i društvena istraživanja Tuzla. Prijatelji projekta su Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Arhiv TK, Centar za kulturu Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona i Radio televizija Slon.

U ime organizatora na samom početku prigodnim riječima obratili su se predsjednik Centra za informatička, prirodna i društvena istraživanja mr. Dženan Rahmanović, dok se u ime Grada Tuzla obratila mr. Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu. U uvodnom dijelu je istaknuta važnost projekata poput ovog, te je iskazana spremnost da se na istim nastavi raditi. 

O životu, radu i djelu Ibrahim-bega Džinde govorili su mr. Omer Zulić, mr. Kemal Nurkić, mr. Rusmir Djedović i mr. Elmedin Avdibašić.

Tokom okruglog stola iznijet je čitav niz različitih informacija koje su tiču života i detalja rada i djelovanja Ibrahim-bega Džinde koji je bio drugi gradonačelnik Tuzle, i to u dva mandata. U različitim dokumentima do kojih su došli istraživači govori se da je Džindo poticao iz ugledne, begovske, tuzlanske porodice koja je živjela u Džindiskoj mahali. On je bio Bošnjak širokih svjetonazora koji je ostao zapamćen kao čovjek koji je mudro i racionalno postupao u vrijeme svog djelovanja.

okrugli sto 34

Za vrijeme njegovog vođenja Tuzle zabilježeni su značajni pomaci na polju podrške obrazovanju, te kulturnom, privrednom i vjerskom razvoju Tuzle. U dokumentima je zabilježeno da je za vrijeme njegovog mandata obnovljena i Šarena (Atik, Behram-begova) džamija i da je tim povodom pripređena posebna svečanost i niz različitih događaja, te da je prva džuma u obnovljenoj džamiji klanjana 07. juna 1888. godine. Dokumenti koji su pronađeni u Arhivu Bosne i Hercegovine dokazuju da je na početku njegovog mandata Tuzla bila tradicionalni grad, a već pred kraj njegovog drugog mandata i pred preseljenje na bolji svijet Tuzla je izrasla u moderni grad u čijem privrednom fokusu je bila proizvodnja soli.

Ibrahim-beg Džindo preselio je 1897. godine i ukopan je u haremu Džindijske džamije u Tuzli. Stručnjaci iz oblasti očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa nedavno su preveli tekst koji je zabilježen na njegovom nišanu.

Upriličeni okrugli sto samo je jedan od koraka koji su planirani s ciljem njegovanja kulture sjećanja na znamenite ličnosti koje su ostavile poseban trag u historiji Tuzle. Istraživanja o Ibrahim-begu Džindi ovim projektom su započela i planiran je njihov nastavak, kao i niz incijativa koje će doprinijeti ovom vidu sjećanja. Ovom prilikom predloženo je i da se uputi inicijativa za davanje naziva jednoj tuzlanskoj ulici po Ibrahim-begu Džindi. 

Događaju su prisustvovali predsjednik Medžlisa Tuzla dr. Amir Karić, raniji predsjednik Medžlisa Hasan-ef. Spahić, predstavnici institucija i organizacija koje se bave istraživanjima, kao i tuzlanski imami. U ulozi moderatorice bila je Amina Kušljugić.

  • 1_Kopiraj
  • Naslovna
  • Naslovna_Kopiraj
  • okrugli-4
  • okrugli-sto-34