Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

naslov kucaDokumentarni film „Bosanska kuća – trajno naslijeđe“ snimljen je u produkciji udruženja „E-zona“ Tuzla krajem 2019. godine. Projektom se predstavlja značaj tradicionalne bosanske stambene arhitekture na primjeru historijskih građevina „Čamdžića kuća u Puračiću“, „Kuća Mare Popović u Gračanici“ i „Konak Suljagića u Špionici“, koje imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Stručnu podršku ovom projektu pružio je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK čiji su stručni saradnici Rusmir Djedović, Semir Hadžimusić i Munisa Kovačević, zajedno sa vanjskim saradnicima Zavoda, Mihadom Sakićem i Mirzom Suljagićem učestvovali u snimanju priloga. Projekat je podržalo Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Projekat je predstavljen javnosti na prigodnoj manifestaciji, koja je u Javnoj biblioteci Lukavac održana 27. decembra 2019. godine, kada je upriličena izložba fotografija koje su članovi E-zone snimili na terenu, kao i maketa kuća iz izložbene postavke Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Ovom prilikom premijerno pogledajte dokumentarni film BOSANSKA KUĆA – TRAJNO NASLIJEĐE.