Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

1Uspješno organizovana manifestacija povodom obilježavanja 35. godina od osnivanja Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK

Povodom obilježavanja 35. godina od osnivanja Javne ustanove Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, u Tuzli je od 3 do 5. decembra upriličena manifestacija „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“.

U ponedjeljak, 3. decembra u prostorijama Zavoda je organizovana press konferencija i druženje s medijima i gostima. Predstavljen je rad Zavoda, te program manifestacije obilježavanja 35. godina od osnivanja Zavoda.

U utorak, 4. decembra u Bosanskom kulturnom centru je upriličeno svečano otvaranje manifestacije, gdje su se obratili: mr. sc. Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, prof. dr. Anita Petrović, predsjednica UO Zavoda i Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK, koja je ujedno proglasila otvorenom izložbu „Zavod 1983-2018“, kao i samu manifestaciju. Nakon toga su dodijeljena posebna priznanja za značajan doprinos u razvoju Zavoda, istraživanju, zaštiti i afirmaciji kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a dobitnici su prof. emeritus Salih Kulenović, prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edin Mutapčić, prof. dr. Adib Đozić, mr. sc. Rusmir Djedović i JP RTVTK, dok su zahvalnice za doprinos u očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uručene dugogodišnjim saradnicima Zavoda.

2

3

Svečano otvaranje manifestacije su uveličali učenici Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla (Melina Šišić na klaviru, iz klase profesorice Nedžmije Omerćehajić, klarinetista Mirza Halilović iz klase profesora Dženana Jusufovića sa korepetitorom profesoricom Darijom Jahić).

4

Nakon svečanog dijela održano je Naučno savjetovanje „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“, na kojem su učešće uzeli predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao i mnoga eminentna imena struke i nauke, dugogodišnji saradnici i prijatelji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Govorilo se o identitetu i naslijeđu, kao i o istraživanju, zaštiti i korištenju kulturno-historijskog i prirodnog nalsijeđa Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

5

6

mr. sc. Mirzah Fočo, dipl.ing.arh, direktor Komisije za očuvanje nacionalnih spoemnika BiH

7

Prof. dr. Sead Selimović, voditelj Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli

U srijedu, 5. decembra 2018. godine, u Galeriji BKC-a Tuzla organizovana je promocija izdavačke djelatnosti Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona. O časopisu za baštinu, kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe „Baština sjeveroistočne Bosne“, broj 1-9., govorio je mr. sc. Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu, ediciju „Monumenta Srebrenica. Srebrenica kroz minula stoljeća“ predstavio je prof. dr. Adib Đozić (Filozofski fakultet u Tuzli), a druga izdanja Zavoda (elaborate, zbornike radova i monografije) predstavio je mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnik Zavoda.

8

Nakon promocije bogate izdavačke djelatnosti Zavoda, otvorena je nova izložba „Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona“, autorice Munise Kovačević, prof., stručne saradnice Zavoda. U okviru izložbe predstavljeno je svih 49. nacionalnih spomenika BiH koliko ih je do tada proglašeno na Tuzlanskom kantonu. Ovu izložbu je u ime pokrovitelja, otvorio Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

9

10

Osim ove izložbe, prisutni su mogli pogledati i druge Zavodove izložbe „Kuća sjeveroistočne Bosne“ i „Stećci Tuzlanskog kantona“.

I trećeg dana, program su uveličali učenici Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla (Edmir Begović i Renato Rangl, duo gitara u klasi prof. Elvisa Sivčevića).

Ovim putem JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historisjkog i prirodnog naslijeđa TK se zahvaljuje svima koji su učestvovali i podržali održavanje ove manifestacije, a posebno pokroviteljima Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministasrtvu za kulturu, sport i mlade TK, Turističkoj zajednici TK, RTVTK i svim medijima koji su izvještavali sa ove manifestacije.