Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

naslovna novaNa osnovu dopisa Družbe sestara kćeri Božje ljubavi Josipovac, Samostan kraljice sv. Krunice Tuzla broj 08/18 od 11.09.2018. godine, koje su se obratile Gradu Tuzla, Ministarstvu za kulturu sport i mlade TK i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović i stručni tim Zavoda na čelu sa direktorom Kemalom Nurkićem je izašao na teren dana 22.10. 2018. godine sa ciljem uvida u stanje nacionalnog spomenika Samostan sestara kćeri Božje ljubavi Josipovac, Grad Tuzla.

Graditeljska cjelina Samostana i groblja časnih sestara Josipovac nalazi se na istočnom izlazu iz Tuzle, u dijelu grada poznatom kao Slavinovići, uz put Tuzla – Brčko. Samostanska zgrada na Josipovcu kod Tuzle, sagrađena je 1886. godine.

Ženska redovnička služba Sestre Kćeri Božje ljubavi, u Sarajevo 1882. godine grade Zavod sv. Josipa. Ubrzo Družba sestara Kćeri Božije Ljubavi nakon dolaska u tuzlanski kraj osniva svoje institucije na tri odvojena lokaliteta: u Tuzli, 1883. godine školu, a 1885. godine Zavod, koji je bila embrion njihovog djelovanja u školstvu; 1884. godine samostan Emaus na lokalitetu Breške kod Tuzle i 1886. godine samostan sa ekonomijom na lokalitetu Dragoželj (kasnije nazvan Josipovac) kod Tuzle.

Nakon dobivanja zemljišta 1883. godine izgradnja samostanske zgrade na današnjem Josipovcu započela je 29. maja 1886., a završena 6. septembra 1886. godine.
Originalni arhitektonski izgled, koji je objekat imao u periodu 1886–1947. godina je naknadnim dogradnjama izmjenjen.

U samostanskom objektu na Josipovcu, koji nakon nacionalizacije 1945. postaje državna svojina, prvo se smjestila Voćarska škola, a u šezdesetim godinam 20. vijeka je pregrađen u stambene jedinice i još uvijek u objektu živi nekoliko porodica.
Groblje časnih sestara se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara sjeveroistočno od lokacije samostanske zgrade i u njemu su sahranjene 34. časne sestre.

Svjesni smo stanja u kojem se nalazi historijski spomenik "Samostan sestara kćeri Božje ljubavi Josipovac", koji je Odlukom Komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika, novembra 2014, proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

S obzirom da se na nacionalni spomenik primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ustanovljene prema Aneksu 8. Opceg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Sl.novine Federacije BiH br. 2/02, 27/02, 6/04 i 51/07), Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, kao ni Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona nemaju izvorne nadležnosti u pogledu zaštite ovog historijskog spomenika niti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.
Nadamo se da će se pronaći adekvatno rješenje zaštite ovog nacionalnog spomenika.

  • 1
  • 2
  • naslovna_nova