Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

slika 1

U četvrtak, 10. maja 2017. godine u Domu kulture Lukavac Mjesto je upriličena promocija knjige „Kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Lukavac Mjestu KUD Rudar 1978-2018“, autora mr. Semira Hadžimusića, stručnog saradnika u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Medihe Kahrić, novinarke RTV Lukavac.

Promotori knjige su bili prof.dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edhem Muftić i mr. sc. Munib Efendić, uz učešće autora i moderatora Ismeta Hamidovića. Prije i poslije glavnog dijela promocije prisutni su uživali u interpretacijama sevdalinki Ibrahima Salkića, člana društva.

Promotori su naglasili značaj dosadašnjeg rada KUD „Rudar“ na očuvanju tradicije i nematerijalne baštine ovog dijela Bosne i Hercegovine, kao i značaj pisanja ove publikacije koja je svjedok tome.

Knjiga je nedavno objavljena u izdavaštvu Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historisjkog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Knjiga je napisana povodom 40. godina kontinuiranog rada KUD „Rudar“ Lukavac Mjesto. Osim o Rudaru ovom publikacijom je predstavljena kompletna kulturno-umjetnička scena, kao i historijski razvoj Turskog Lukavca. Kako su istakli autori, ovo je trebala biti fotomonografija, ali zbog predanosti navedenom zadatku, nastala je monografija.

Radi se o prvoj monografiji jednog kulturno-umjetničkog društva na općini Lukavac, što je poduhvat vrijedan svake pažnje i koji će nadati se inicirati da i druga kulturno-umjetnička društva, udruženja, ustanove i organizacije u narednom periodu dobiju svoje monografije.

slika 2

slika 3