Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

adsadsU izdavaštvu JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona izašla je knjiga prof. dr. Mirsada Kunića „TEME IZ USMENE KNJIŽEVNOSTI – O usmenosti pismom“.

Radovi koji se nalaze u ovoj knjizi nastajali su u posljednjih petanestak godina kao rezultat bavljenja bošnjačkom usmenom književnošču. Premda nisu poredani redom koji su nastajali, ponuđeni koncept trebao bi slijediti unutrašnju dinamiku istraživačkog sazrijevanja, što je moralo rezultirati mnoštvom metodoloških pristupa. Istovremeno događalo se nešto što bi se moglo uvjetno nazvati naknadnom spoznajom predmeta posmatranja.

Kako god zvučalo, ova knjiga u svojoj inicijalnoj poziciji, kao i aktuelna istraživanja, daju mi osjećaj bavljenja nečim mnogo širim od nauke o usmenoj književnosti, a to je potraga za smislom. Sa istim onim žarom kojim sam ulazio u svijet nauke, a što bi trebalo da se vidi u mojim prvim radovima, pristupam fenomenu usmenosti, kao nečemu što duboko u sebi krije tajnu ljudskog postojanja, od koje nas je pismo dodatno udaljilo.

Naknadno sam spoznao, između ostalog, da usmenu književnost ne treba maltretirati teorijskim pristupima izvedenim iz pisane književnosti, tako da se cijelo prvo poglavlje „Teoretiziranje usmenosti“ može posmatrati kao lutanje neosvještenog subjekta, ili, u boljem slučaju, kao unutrašnji dokaz inicijalne faze istraživačkog sazijevanja (M. Kunić, Navedeno djelo, „Prva riječ“)

Više informacija u rubrici Izdavaštvo: https://www.bastina.ba/index.php/mirsad-kunic-teme-iz-usmene-knjizevnosti-o-usmenosti-pismom

adsads