Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

slika1

U radnoj posjeti Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona danas su boravili stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Mirela Mulalić-Handan, pomoćnik izvršnog funkcionera za naslijeđe, Nermina Katkić, saradnik za graditeljsko naslijeđe i Eldin Hodžić, historičar.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Zavoda i Komisije na polju zaštite i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona, kao i perspektivama buduće saradnje. Poseban osvrt stavljen je na istraživanje i zaštitu dobara naslijeđa na području Grada Tuzla. U pitanju su dobra koja se nalaze na Listi peticija za proglašenje nacionalnim spomenikom, na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, kao i nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH već dva dana borave u radnoj posjeti Tuzli, s predstavnicima Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK su imali nekoliko terenskih istraživanja, o čemu ćemo uskoro iznijeti više informacija.

slika2