Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

naslovnaBosna i Hercegovina je na 21. plenarnom zasijedanju Generalne skupštine UNESCO-a, koje je održano 14. novembra 2017. godine u Parizu, postala članicom Komiteta za svjetsku baštinu. Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sustavu Ujedinjenih nacija koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisu dobara na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Izbor Bosne i Hercegovine u Komitet kruna je intenzivne, sistemske kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo inostranih poslova BiH, uz tijesnu saradnju sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

"Uvjerni smo da će posvećenost očuvanju i obnovi kulturne baštine koju smo do sada pokazali, činiti Bosnu i Hercegovinu predanom članicom Komiteta za svjetsku baštinu. Glavni cilj Bosne i Hercegovine, kao člana ovog tijela, bit će zaštita i promocija Konvencije o svjetskoj baštini kao najvažnijeg globalnog instrumenta za prenošenje svjetske kulturne baštine budućim generacijama", navedeno je u saopćenju za javnost Predsjedništva BiH izdatim ovim povodom.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izražava svoje zadovoljstvo ovim izborom, jer osim što predstavlja veliko priznanje državi i njenim institucijama na naporima koji se čine na polju zaštite naslijeđa, daje izvanrednu priliku za dodatnu promociju BiH i njenih kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Preuzeto sa www.kons.gov.ba

aaaa