Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

Gradacac trg Alije Izetbegovica fenaPredstavnici JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, obišli su u petak Trg „Alije Izetbegovića“ u Gradačcu gdje su u toku radovi na njegovom uređenju.

U razgovoru s Enesom Sahačićem, nadzornim organom izvođača radova, informirali su se o mogućnostima i modelima zaštite kulturno-povijesnih spomenika koji su sastavni dio trga.
Rusmir Djedović, stručni suradnik za prirodno i etnološko naslijeđe Zavoda, posebno je insistirao na zaštiti i prezentaciji mosta na rijeci Gradašnici iz 18.stoljeća koji je otkriven tokom radova, te uređenju i zaštiti Hadžiefendijinog mezara na trgu.

"Na platou trga postojala je i osmokutna, višekatna kula izgrađena krajem 18. stoljeća koja je bila sastavni dio obrambenog sustava gradačačke tvrđave. Ona je u vrijeme Austrougarske srušena a materijal je iskorišten za gradnju zgrada nove državne uprave. Predložili smo da se njeni temelji adekvatno ocrtaju na platou trga", kazao je u izjavi za Fenu Rusmir Djedović.
Ustvrdio je da je zaštiti kulturno-povijesnih spomenika na gradskom trgu posvećena izuzetna pozornost.

Završetkom radova Gradačac će dobiti jedan savremeni gradski trg čiji će sadržaji upotpuniti njegovu bogatu kulturno-povijesnu i turističku ponudu.

Realizacija projekta uređenja gradskog trga je u sklopu protokola zaključenog između općine Gradačac i Turske razvojne agencije (TIKA) polovinom 2016. godine. Financijska sredstva su osigurali partnerski grad Sivas (Turska) i TIKA, uz sudjelovanje Općine Gradačac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 700.000 KM a završetak radova planiran je za kraj kolovoza, odnosno početak rujna ove godine.

(Preuzeto sa http://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/gradacacki-trg-u-novom-ruhu-tokom-radova-otkriven-most-iz-18-stoljeca/261087)