Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

WP 20160927 11 24 11 ProDana 27.09.2016. u Puračiću je održana javna rasprava radi razmatranja prijedloga za proglašenje nacionalnim spomenikom džamije u Puračiću. Na javnoj raspravi su sudjelovali predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno historijskog nasljeđa, džematskog odbora, vijeća mjesne zajednice Puračić, općine Lukavac te glavni imam MIZ Puračić.

Naime, džamija izgrađena 1921.-1923. godine bila je u lošem konstruktivnom stanju. Na vlastitu inicijativu mještana urađena je obnova džamije radi poboljšanja funkcionalnosti same džamije i uvjeta za vjernike.

Prilikom radova na unutrašnosti objekta uklonjen je unutrašnji moleraj, lehve, ćurs te je postavljena PVC stolarija. Iako je narušena autentičnost unutrašnjosti objekta povećana je funkcionalnost i sigurnost za boravak vjernika. Drveni elementi u džamiji su podlegli uticaju vremena te je bila neophodna njihova zamjena.

Džamija u Puračiću izgrađena je na temeljima stare džamije iz 17 stoljeća. Zadržan je izvorni oblik, dimenzije i izgled temelja i munare te su zadržana izvorna vrata i mihrab. To znatno uvećava historijski značaj džamije.

Stav lokalne zajednice je da se džamija u Puračiću proglasi nacionalnim spomenikom. Taj stav će predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prenijeti komisiji koja donosi odluke o proglašenju objekata nacionalnim spomenicima.

Zaključak rasprave je taj da su mještani svjesni kulturnog i historijskog nasljeđa koje se nalazi u njihovoj sredini te nastoje učinit što je u njihovoj moći i da takvo nasljeđe očuvaju.

  • WP_20160927_11_24_11_Pro
  • WP_20160927_11_24_22_Pro