Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

NaslovnaZaštita i očuvanje nacionalnih spomenika BiH na prostoru našeg kantona spadaju među osnovne djelatnosti Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Jedan od najreprezentativnijih predstavnika bogate kulturno-historijske baštine našeg kraja svakako je i Stari grad Srebrenik.

Stoga Zavod, u saradnji sa drugim institucijama i udruženjima, kontinuirano radi na zaštiti ovog nacionalnog spomenika. Proteklih mjeseci sa tim ciljem poduzeti su brojni radovi, od onih najkrupnijih, poput saniranja pukotina na stijenama, pa do niza radova manjeg obima.

Jedan od takvih, uslovno rečeno sitnijih, koraka u procesu zaštite ovog kulturno-historijskog dobra nemjerljive vrijednosti za čitavu BiH jeste i rekonstrukcija ploče koja se nalazi iznad samih ulaznih vrata Starog grada, odnosno kronograma koji se nekada nalazio na njoj. Kako stoji u Odluci o proglašenju Starog grada nacionalnim spomenikom BiH, kronogram se nalazio na ploči koja je umetnuta između dva prozora Kule I, ali je 1954. godine zatečena demolirana pucanjem. Mjesto gdje se nekada nalazila ploča danas se jasno vidi (fotografije u galeriji).

Zavod ovom prilikom poziva sve stanovnike Srebrenika i okoline koji možda posjeduju određene starije slike Gradine na kojima se vide pomenuta ploča i kronogram. Ukoliko je to slučaj, molimo Vas da nam se javite na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili broj telefona 035 228 906 i na taj način pomognete rekonstrukciju ploče i natpisa, te date svoj doprinos u kompletnom procesu zaštite i očuvanja Starog grada Srebrenika.

  • Naslovna
  • Ploca1
  • Ploca2