Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

1aU subotu 01.10.2016.godine, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK u suradnji sa članovima Međunarodnog udruženja Interaktivne otvorene škole Tuzla (MIOS) organizirali su stručnu ekskurziju u Jajce. Ekskurzija je organizirana povodom dana učitelja koji se obilježava 05. oktobra.

U sklopu ove jednodnevne stručne ekskurzije posjećeno je više značajnih kulturno-historijskih i prirodnih lokaliteta. Obilazak kraljevskog grada započeo je u Muzeju II zasijedanja AVNOJ-a u pratnji turističkog vodiča, zatim se mnogobrojna ekipa uputila na srednjovjekovnu tvrđavu iz 13. st., katakombe i podzemnu crkvu iz 14.st. Crkva i katakombe se nalaze pod zemljom, uklesane u živu stijenu.Uposlenici Zavoda i profesori imali su priliku posjetiti i hram boga Mitre, Medvjed kulu, koja se ubraja u najstarija fortifikacijska obilježja u BiH i predstavlja posljednju odbrambenu kulu izgrađenu između 1448.-1463. godine u bosanskom kraljevstvu, staru osnovnu školu u kojoj se danas nalazi Etno-muzej i geološko-petrografska mineralna zbirka te džamiju Esme sultanije.

Također je posjećen i vodopad u centru grada koji je i simbol grada Jajca te „Mlinčići.“

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK u suradnji sa članovima Međunarodnog udruženja Interaktivne otvorene škole Tuzla (MIOS) organizirali su ekskurziju i u Zvornik 19.05.2016.godine. 

Zahvaljujući pozitivnim utiscima i obostranom zadovoljstvu nadamo se i budućoj suradnju u organiziranju ovakvih stručnih ekskurzija.